OBJECTIUS

ESTRUCTURA

LÍNIES D'INVESTIGACIÓ

¿QUI SOM?


Les diferents àrees d'investigació del nostre equip són:

  • Càlcul d'òrbites de meteoroides:

    A partir de fotografia o imatges CCD s'obté un registre de les traces ionitzades i la velocitat del meteoroide a l'entrada a l'atmosfera. Posteriorment es realitza l'anàlisi astromètric de la trajectòria seguida pel meteor entre els estels. Arran d'aquí s'obté el trajecte atmosfèric i extrapolant-lo cap a arrere, coneguda la velocitat geocèntrica, s'obté l'òrbita que seguia la partícula en el seu viatge al voltant del Sol, abans de que entrés a l'atmosfera.



  • Espectroscopia de meteors:

    Mitjançant xarxes de difracció o prismes situats davant dels objectius fotogràfics es descomposa la llum que arriba des dels rastres meteòrics. Analitzant les diferents longituds d'ona emeses es poden identificar els principals elements químics del meteoroide. Calculada la distància a l'observador es poden obtenir les abundàncies relatives entre els diferents components, permetent la identificació del tipus de meteoroide incident, bé sigui una condrita, una acondrita o un meteorit metàl·lic.

    Interesant espectre d'un bòlid obtingut mitjançant una senzilla xarxa de difracció hologràfica per l'afeccionat canadenc Ed Majden. Va fer servir una cambra 2.25 Square Bronica S combinada amb un objectiu de 75mm a f/2.8. Cortesia de l'autor.



  • Anàlisi de meteorits:

    Mitjançant diverses tècniques: microscopia electrònica i de raigs X, anàlisi químic i isotòpic, el nostre equip es dedica a l'anàlisi de meteorits. A més ha analitzat, confirmant en alguns casos i desmentint en altres, la natura extraterrestre de roques trobades per particulars. Una gran quantitat de meteorits són de fet recuperats per grups de afeccionats a la geologia o la paleontologia d'arreu del Món.

  • Modelització de l'entrada a l'atmosfera de meteoroides:

    Es pretén a partir de simulacions comprendre en més detall els diversos processos que esdevenen durant el curt interval de temps en què el meteoroide interacciona amb l'atmosfera en entrar-hi a velocitats entre 11 i 72 km/s.



  • Mecànica celest: evolució orbital i associació de meteoroides als seus cossos progenitors:

    De la información orbital obtinguda dels meteoroides pot analitzar-se l'evolució temporal d'aquesta partícula al Sistema Solar i, finalment, conèixer el cós del que se desprengué milers d'anys enrera. Molts eixams meteòrics associats a cometes i asteroides tenen òrbites encara desconegudes.

  • Desenvolupament de software aplicat a l'estudi dels meteors:

    Per tal de promoure aquesta àrea i fomentar l'interès del públic en aquest camp de l'astronomia, el nostre equip ha desenvolupat tot tipus de programes aplicats a l'estudi científic dels meteors i meteorits en diverses àrees. Una d'aquestes ens permet, conegudes les coordenades geogràfiques dels diversos astrofotògrafs, calcular des de la seva estació a que punt del cel haurà d'apuntar per tal d'enregistrar meteors comuns a d'altres estacions de la nostra Xarxa. Amb això, qualsevol persona pot participar en qualsevol lloc d'Espanya, rebent per correu electrònic els centres de camp als que haurà d'apuntar durant la campanya en qüestió. Una cambra fotogràfica reflex i un tripode és únicament el que caldrà tenir al seu abast.

    També tenim a disposició del públic software diverso de distribució gratuita que aviat serà ubicat a aquesta web. Per exemple, un atles estelar de projecció gnomònica, molt útil per enregistrar les trajectòries dels meteors a la volta celest.