OBJECTIUS

ESTRUCTURA

LÍNIES D'INVESTIGACIÓ

¿QUI SOM?

La Xarxa Espanyola d'Investigació sobre Bòlids i Meteorits és un projecte d'investigació interdisciplinar liderat des del CSIC integrat pels següents investigadors professionals:



Accedeixi a la pàgina personal
(en Anglés)

Dr. Josep M. Trigo i Rodriguez

Astrofísic nascut a Valencia en 1970, actualment és Investigador Principal del CSIC liderant el Grup de Meteorits, Cossos Menors i Ciències Planetàries de l' Institut de Ciències de l'Espai (CSIC) i del Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC). Entre 2003 y 2005 va ser investigador postdoctoral al Institute of Geophysics & Planetary Physics de la University of California Los Angeles (UCLA) gràcies a una beca postdoctoral del Ministeri d'Educació. A aquest centre investigà els processos primigenis de formació i alteració aquosa de meteorits primitius (condrites carbonàcies) en el Sistema Solar i d'altres discs protoplanetaris actualment en formació sota la supervisió del Prof. John Wasson (IGPP, UCLA). Entre 1999 i 2003 va ser professor associat al Departament de Ciències Experimentals de la Universitat Jaume I on va impartir Fisica Aplicada i Termodinàmica. La seva tesi doctoral la va desenvolupar especialitzant-se en el càlcul d'òrbitas de meteoroides i espectroscopia a l'Observatori d'Ondrejov (República Txeca), essent dirigit pel Dr. Juan Fabregat (Univ.Valencia) i el Dr. Jordi Llorca (Univ. Barcelona). Les seves investigacions es centren en la connexió entre els cossos menors del Sistema Solar (cometes, asteroides i meteoroides) i el que aquests ens poden ensenyar sobre la formació de sistemes planetaris. La seva tesina la desenvolupà sobre la dinàmica de les atmòsferes de planetes gegants (analitzant l'evolució de la Taca Roja de Jupiter) dirigit pel Dr. Agustín Sánchez Lavega (Univ. País Basc) i està especialment interessat en aprofundir en la importància dels processos exògens en l'origen de la vida sobre la Terra. Des de jove es va sentir atret per l'estudi del Sistema Solar, fundant l'any 1988 la Societat d'Observadors de Meteors i Cometes (SOMYCE). Ha publicat articles divulgatius a revistas com ara MUNDO CIENTíFICO, Tribuna de Astronomía o La Recherche. Entre 1991 y 2003 va impartir astronomia, desenvolupant nous programes de planetari i quaderns didàctics al Planetari de Castelló. Té nou llibres de divulgació publicats, destacant "L'origen del Sistema Solar" de Ed. Proa (2000), "Las raíces cósmicas de la vida" de Edicions UAB (2010), y "La Terra en perill" d'Edicions Universitat de Barcelona (2022). Actualment és editor en cap d'Advances in Astronomy (Hindawi) i Editor Asociado de Frontiers in Planetary Science and Astrobiology, Meteoritics & Planetary Science, i Galaxies. Els seus treballs d'investigació es troben publicats a revistes com ara Astronomy & Astrophysics, Geophysical Research Letters, Icarus, Meteoritics and Planetary Science, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, Nature, Planetary & Space Science, Revista Española de Física, Science, etc. Es membre fundador de la Xarxa d'Investigació sobre Bólids i Meteorits i l'actual coordinador de la detecció de bòlids.



Accedeixi a la pàgina personal
(en Anglés)

Dr. Juan Fabregat Llueca

Astrofísic nascut a València (1961). Professor titular al Departament d'Astronomía de la Universitat de València des de l'any 1991. Les seves principals línies d'investigació són la natura i paràmetres físics dels estels Be, modelitzat de discs circumestel·lars al voltant d'estels binaris Be/X, l'estudi de cúmuls estel·lars joves, evolució estel·lar i la fotometria Stromgren uvby y H-beta. és autor de dos llibres i més de cinquanta artícles d'investigació en revistes internacionals com ara: Astronomy & Astrophysics, Astrophysics and Space Science, The Astrophysical Journal o Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. El seu interés al camp meteòric radica especialment en l'espectrocopia de bòlids destinada a la determinació d'abundàncies químiques i temperatures al plasma ionitzat. Es membre fundador de la Xarxa d'Investigació sobre Bólids i Meteorits.



Dr. Jaime Zamorano

Físic (especialitat d'Astrofísica) nascut a Algeciras. Obtingué el doctorat a la Universidad Complutense de Madrid (UCM) l'any 1985. Ha desenvolupat la seva activitat professional a la UCM on exerceix com a Professor Titular des de l'any 1988 al Departament d'Astrofísica i Ciències de l'Atmosfera. Actualment és Vicedecà d'Infraestructura de la Facultat de Ciències Físiques. Pertany al Comitè Editorial del Butlletí de la Sociedad Española de Astronomía (SEA). és membre fundador de l'Agrupació Astronòmica de Madrid (AAM). Expert observador, ha realitzat nombroses campanyes d'observació. Durant unes observacions a Calar Alto amb el telescopi de 2.2m va enregistrar l'espectre d'un bòlid que aparegué al cel mentres observava una galàxia. Tal registre permeté al Dr. Jiri Borovicka (Observatori d'Ondrejov) estimar les abundàncies químiques relatives del meteoroide progenitor. Respecte a la investigació, el seu interès es centra a les galàxies on la formació d'estels mostra una major activitat. Participa a exploracions de gran camp per trobar i analitzar en detall aquestes galàxies com ara el projecte "Exploració UCM" i ha dirigit set tesis doctorals. Durant els últims anys ha dirigit treballs d'estudiants encaminats a la posta a punt de càmeres de gran camp per monitoritzar el cel i determinar la lluentor dels fons del cel i el quoficients d'extinció. Degut al seu interès en grans bòlids i a l'absència de estacions al centre penínsular està fomentant el desenvolupament i ús de càmeres de detecció automàtica de bòlidos sobre la Comunitat de Madrid i el seu entorn. Pertany a la Xarxa d'Investigació sobre Bòlids i Meteorits des de l'any 2008.



Dra. Mar Tapia

Geofísica especialitzada en sismologia i en el tractament de dades sísmiques molt interessada en l'aplicació d'aquestes tècniques pioneres a l'estudi de grans bòlids. Actualment, és investigadora del Laboratori d´Estudis Geofísics Eduard Fontseré (LEGEF) a l´Institut d´Estudis Catalans (IEC). Llicenciada en Física per la Universitat de Barcelona al 2002. Entre el 2002 i 2006 va realizar el doctorat enquadrat en el programa de sismologia i enginyeria sísmica per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l´Institut Geològic de Catalunya (IGC) i amb participació en dos projectes europeus (Euroseisrisk y Isard). A la seva tesi doctoral es tracten aspectes com ara l'atenuació de l'energia al senyal sísmic (un efecte també comú al senyal produïda per grans bòlids) i i la modelització del mateix per l´estudi d´efectes sísmics locals, estudis enfocats a contribuir a la bona estimació de la perillositat i risc sismics. Va obtindre una beca pre-doc Marie Curie per la realització d´una estancia a la Universitat Comenius de Bratislava (Eslovàquia) a l´equip de liderat per l´investigador P. Moczo en el marc del projecte SPACE, Marie Curie Training Network, sobre sismologia computacional. Ha participat en alguns experiments de camp per l´obtenció de dades sísmiques per l´estudi de la perillositat sísmica (Grècia, Vall de la Cerdanya). A l´any 2007, va participar al projecte Neries, Network of Research Infrastructures for European Seismology grup de treball dedicat a la millora de l´intercanvi de dades accelerométriques a Europa. Entre l´any 2007 i 2009, va treballar com investigador i tècnic-científica l´Institut de Ciències del Mar - CSIC, al grup Barcelona Center for Subsurface Imaging al marc del projecte Kaleidoscope (junt amb Repsol i el Barcelona Supercomputing Center) per la millora en l´obtenció d´imatges del subsòl utilitzant tècniques d´inversió de dades sísmiques i el seu processat. Pertany a la Xarxa d'Investigació sobre Bólids i Meteorits des de l'any 2010.



Dr. Manuel Moreno Ibáñez

Nascut a Madrid l'any 1983, es va llicenciar el 2008 en Ingenieria Aeronàutica per la Universidad Politècnica de Madrid. Posteriorment va cursar el Màster de Astrofísica impartit conjuntament per les Universitats Autònoma i Complutense de Madrid, que va finalitzar l'any 2011. Uns anys més endavant, va obtenir el seu Doctorat en Cièncias Físiques (Astrofísica) a la Universitat Autònoma de Barcelona (2018). Durant aquests anys va treballar com a investigador del CSIC a l' Institut de Cièncias de l'Espai (CSIC-IEEC, Barcelona) dins del Grup de Meteorits, Cossos Menors i Ciències Planetàries amb el que segueix col·laborant a hores d'ara. Posteriorment va treballar a l'Institut d'Investigació Geoespacial Finlandès, a Helsinki. Les seves publicacions reflecteixen el seu viu interès en cercar sinèrgies amb d'altres grups d'investigació o investigadors nacionals i extrangers. Tant el tema de la seva tesi, publicacions i interesos actuals versa sobre l'impacte dels meteoroides i asteroides amb la Terra, així com ara l'evolució orbital i les pluges de meteors associades al desgast dels cometes. Això inclueix l'observació de meteors, modelat i simulació de trajectòries preatmosfèriques, i els riscos i danys que aquests events poden causar tant al nostre planeta com ara a d'altres cossos del sistema solar. Tambié ha escrit articles i participat i organitzat en events de divulgació científica en aquests camps. La seva tasca d'investigació la compagina actualment amb la seva plaça com a enginyer de sistemes satel·litals d' Aistech Space, on compta amb una experiència de 4 anys dissenyant, integrant i operant nanosatèl·lits. Pertany a la Xarxa d'Investigació sobre Bólids i Meteorits des de l'any 2020.



Dr. Jordi Ibáñez Insa

Físic nascut a Barcelona (1973), és Científic Titular del CSIC a l'institut Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC). Actualment és el responsable científic del Servei de Difracció de Raigs X d’aquest institut. Està especialitzat en l'ús de diferents tècniques analítiques, com la difracció de RX, l'espectroscòpia Raman o les tècniques òptiques, per a l'estudi dels materials. Les seves línies d'investigació principals versen sobre les propietats fonamentals (òptiques, estructurals, vibracionals) dels sòlids, tant de minerals com de materials avançats, en condicions ambient i a altes pressions hidrostàtiques. En els darrers anys, en col·laboració amb el Dr. Josep Ma Trigo-Rodríguez de l'ICE-CSIC, les seves línies de recerca s'han aproximat al camp dels materials planetaris i, en particular, al de la meteorítica. El seu interès en aquest camp se centra, entre d'altres, en la mineralogia dels meteorits, en l'estudi de les propietats mecàniques i de compressió dels minerals als meteorits xocats, i en l'aplicació de tècniques espectroscòpiques per estudiar meteorits, bòlids i els seus possibles cossos progenitors. És autor o coautor de més de 120 articles a revistes internacionals de física, química, mineralogia o geologia. Pertany a la Xarxa d'Investigació sobre Bólids i Meteorits des de l'any 2022.