GALERIA

Diagrama esquemàtic que exemplifica el fenomen meteòric.

Aquest inclou des de petites partícules procedents de cometes que produeixen estrelles fugaces (meteors) fins a grans boles de foc produïdes per l'entrada en l'atmosfera terrestre a velocitats típiques de diversos cents de quilòmetres/hora de grans roques amb origen en asteroides, cometes o altres cossos planetaris. Tan sols les roques més grans podran assolir el terra, denominant-se llavors meteorits. A les partícules en l'espai des de poques micres fins a 10 metres se les denomina meteoroides.

A l'esquerra apareix l'òrbita en el Sistema Solar del meteorit Villalbeto de la Peña.

Un vídeo i fotografies casuals van permetre la reconstrucció de l'òrbita d'un meteorit per primera vegada a Espanya i novena a tot el món. Aquesta va ser de fet la primera caiguda recuperada a Espanya des de la caiguda del meteorit Reliegos el 1947. A la dreta apareix la fotografia del bòlid obtinguda per María M. Ruiz des de Santa Columba de Corueño (Lleó).

Imatge a baixa resolució del bòlid Béjar (SPMN110708).

Tal com va ser registrat pel fotògraf Javier Pérez Vallejo. La roca que va produir aquesta bola de foc podria estar relacionada amb un cometa de la família de Júpiter denominat C/1919Q2 Metcalf. Imatges a major resolució estan disponibles a la pàgina de Javier Pérez Vallejo (FOTO-ART).

Exemplar del meteorit Puerto Lápice presumiblement procedent de l'asteroide Vesta.

Cada costat del quadrat del paper correspon a 1 mm S'aprecia la crosta de fusió del meteorit amb claredat, així com l'aspecte brechificado del seu interior. J. Llorca (UPC).

Bólido del 26 de enero de 2010 (SPMN260110 "Torredembarra", 00h08m48.5±0.1s T.U.C.)

Registro: Cámaras de vídeo de Montseny y Folgueroles (J.M.Trigo/CSIC-IEEC y P.Pujols/AAO); Magnitud absoluta: -11±1; Origen: Alfa Gemínidas Norte (Terentjeva# T8N); Rango de observación: Aragón, Cataluña y Comunidad Valenciana; Varias fulguraciones a lo largo del recorrido. Explosión final iluminando la costa catalana.

Bólido del 28 de septiembre de 2009 (SPMN280909 01h04m47.9±0.1s T.U.C.)

Registro: Cámaras de vídeo de la Universidad de Santiago de Compostela en Santiago y Lugo (Prof. José A. Docobo y Pedro P. Campo, OARMA-USC); Magnitud absoluta: -9±1; Origen: Delta Aurígida; Rango de observación: Astúrias, Castilla-León, Galicia y norte de Portugal; Brillante destello al final del recorrido

Bólido del 24 de septiembre de 2009 (SPMN240909 19h38m50.8±0.1s T.U.C.)

Registro: Cámaras de vídeo del Montseny (Dr. J.M. Trigo/CSIC-IEEC), Folgueroles (P. Pujols/AAO) y Sant Vicenç de Castellet (Oscar van der Velde/UPC); Magnitud absoluta: -12±1; Origen: esporádico; Rango de observación: Aragón, Cataluña, Comunidad Valenciana y Sur de Francia; Fragmentación que produjo un brillante destello rivalizando con la Luna Llena

Bólido del 21 de julio de 2009, SPMN210709 "Prats de Lluçanés" (03h50m45.2±0.1s T.U.C.)

Registro: Cámaras de vídeo de Montseny y Folgueroles (J.M.Trigo/CSIC-IEEC y P.Pujols/AAO); Magnitud absoluta: -13±2; Origen: Sigma Capricórnida; Rango de observación: Aragón, Cataluña, y Navarra; Espectacular fulguración final Varias fulguraciones a lo largo del recorrido.